Konserwanty w kosmetykach

Konserwanty w kosmetykach Utworzone przez jcomp - pl.freepik.com

Konserwant - to substancje przeznaczone wyłącznie lub głównie do hamowania rozwoju drobnoustrojów w produkcie kosmetycznym. Lista dopuszczonych do stosowania w kosmetykach środków konserwujących wraz z podaną ilością, zakresem i warunkami zastosowania znajduje się w załączniku VI Dyrektywy kosmetycznej. Środki konserwujące dodawane są do kosmetyków z dwóch powodów: aby zapobiec psuciu się przez mikroorganizmy, czyli przedłużyć trwałość oraz w celu ochrony konsumenta przed potencjalnym zakażeniem.

Dobry środek konserwujący powinien charakteryzować się, m.in.:

  • aktywnością wobec szerokiego spektrum mikroorganizmów
  • małą zdolnością adaptacyjną drobnoustrojów
  • efektywnością w niskich stężeniach
  • brakiem działania toksycznego i alergizującego w granicach stosowanych stężeń
  • aktywnością w szerokim zakresie pH
  • brakiem zapachu, smaku, barwy

Sposób konserwowania zależy od stopnia podatności produktów na zakażenie. Wyróżniamy:

  • produkty mało podatne: wyroby bezwodne, aerozole, dezodoranty i antyperspiranty, sole do kąpieli, preparaty alkoholowe
  • produkty średnio podatne: prasowane pudry, produkty w sztyfcie
  • produkty podatne na zakażenie: kosmetyki na bazie wody, emulsje O/W, wyroby na bazie surowców naturalnych

Fenoksyetanol (INCI: Phenoxyethanol)

To związek organiczny pochodzenia syntetycznego - rozpuszczalna w wodzie ciecz o kwiatowym zapachu. Naturalnie występuje w zielonej herbacie. Jest chętnie stosowany w kosmetykach, ponieważ ma bardzo słaby wpływ na mikrobiom i mikroflorę skóry. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów podczas przechowywania produktu oraz zabezpiecza go przed zakażeniem bakteryjnym mogącym powstać podczas jego stosowania. Wykazuje szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego i bakteriobójczego, a także przeciwko drożdżom. Dodatkowo wspiera funkcje innych konserwantów, które znajdują się w składzie kosmetyków. Składnik ten może być również rozpuszczalnikiem innych konserwantów oraz substancji zapachowych. Jego dopuszczalne stężenie w kosmetyku wynosi 1%.

Etyloheksylogliceryna (INCI:Ethylhexylglycerin)

Rozpuszczalna w wodzie, bezbarwna ciecz o słabym zapachu, odporna na działanie wysokich i niskich temperatur. Utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania, a także wzmacnia działanie innych konserwantów znajdujących się w składzie kosmetyku (m.in fenoksyetanolu). Dodatkowo jest humektantem (ich celem jest zwiększanie zawartości wody w warstwie rogowej naskórka), ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

DMDM Hydantoin

To jeden z najczęściej stosowanych konserwantów kosmetycznych. Jest to bezbarwna, dobrze rozpuszczalna w wodzie ciecz. To składnik o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych o szerokim spektrum działania. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w kosmetyku podczas jego przechowywania i użytkowania. DMDM Hydantoin stosowana jest głównie w kosmetykach spłukiwanych takich jak: szampony, odżywki do włosów, płyny pod prysznic oraz mydła, ale można ją również znaleźć lakierach i odżywkach do paznokci. Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia to 0,6%.

Etyloparaben (INCI: Ethylparaben)

Najlepiej przebadany środek konserwujący. Jest to biały, krystaliczny, bezwonny lub prawie bezwonny proszek. Posiada silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Dodatkowo jest skuteczny w szerokim zakresie pH (4,5-7,5) oraz temperatury. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w kosmetyku podczas jego przechowywania i użytkowania.Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, a jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,4%.

Poniżej przedstawionych jest kilka produktów kosmetycznych zawierających w składzie opisywane powyżej konserwanty:

Konserwanty w kosmetykach

Mamy nadzieje, że nasz artykuł przybliżył Wam nieco temat konserwantów. W kolejnym artykule poznamy konserwanty, które są dopuszczone do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Wtorek, 23 lutego 2021

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!

Mogą Cię zainteresować

Witaminy w kosmetykach część II

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór może prowadzić do powstania stanów chorobowych. Związki te możemy znaleźć w składzie większości kosmetyków, dlatego w dzisiejszym artykule chcemy przybliżyć Wam temat witamin rozpuszczalnych w wodzie.

Pomysł na prezent dla Niej i dla Niego

Zbliża się kolejny miesiąc, a to oznacza nowe okazje do obdarowania swoich najbliższych! Dzień Kobiet (8 marca) oraz Dzień Mężczyzn (10 marca) to wspaniała okazja do wspólnego świętowania oraz celebrowania wzajemnej obecności. Jak umilić drugiej osobie ten czas miłym podarunkiem? Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami prezentowymi!