Masło kosmetyczne to nic innego jak olej, który posiada stałą
konsystencję. Wytwarzane jest z roślin (najczęściej egzotycznych)
które nie występują w naszej strefie klimatycznej. W składzie
możemy zaleźć przede wszystkim trójglicerydy i estry kwasów
tłuszczowych. Masło kosmetyczne w zależności od sposobu wytwarzania
możemy podzielić na trzy rodzaje:
- Masło naturalne (nierafinowane)
- Masło rafinowane
- Masło organiczne
Właściwości wybranych maseł kosmetycznych
Masło shea (INCI: Butyrospermum Parkii Butter)
Inaczej nazywane masłem karité. Powstaje z orzechów drzewa
Masłosza Parki występującego w Afryce. Posiada żółtawo-kremowy
kolory oraz charakterystyczny, wyrazisty zapach. Jest bogate w wiele cennych składników między innymi: kwasy tłuszczone (oleinowy,
palmitynowy, linolenowy i stearynowy), witaminy A, E i F,
alantoinę. Masło shea jest chętnie stosowane w kremach, balsamach i pomadkach do ust. Doskonale nawilża, regeneruje oraz odżywia skórę, a także ją ujędrnia i pielęgnuje. Ponadto łagodzi podrażnienia i stany zapalne, zapobiega zmianom skórnym, przyspiesza gojenie ran.
Dodatkowo czyste masło doskonale sprawdza się jako balsam do
włosów. Doskonale odżywia włosy, poprawia ich elastyczność oraz
wzmacnia końcówki.
Masło murumuru (INCI: Astrocaryum Murumuru Seed
Butter)
Powstaje z nasion owoców drzewa Astrocaryum murumuru
występującego w Brazylii. Jest bogate w wiele cennych składników
m.in.: nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy i linolowy), kwas
laurynowy i mirystynowy, witaminę C oraz beta-karoten. Doskonale
sprawdzi się w pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, a także włosów
kręconych, suchych, matowych oraz farbowanych. Masło murumuru można
stosować samodzielnie, ale także chętnie stosowane jest jako
składnik kremów, balsamów, szamponów i odżywek. Doskonale nawilża,
odżywia, natłuszcza, zmiękcza, wygładza oraz ujędrnia skórę, a także pomaga także modelować sylwetkę. Dodatkowo łagodzi
podrażnienia, przyspiesza gojenie się ran oraz wykazuje działanie
przeciwzapalne. Stosowane na włosy doskonale je nawilża, poprawia
ich elastyczność oraz zapobiega blaknięciu koloru.
Masło cupuacu (INCI: Theobroma Grandiflorum Seed
Butter)
Powstaje z nasion owoców drzewa Theobroma grandiflorum występującego w Brazylii, a dokładniej w lasach tropikalnych Amazonii. Posiada beżowy kolor oraz charakterystyczny, orzechowy zapach. Jest bogate w wiele cennych składników między innymi: witaminy E, A i C, fitosterole roślinne, kwasy tłuszczowe (oleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy). Doskonale sprawdzi się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, również podrażnionej i atopowej. Doskonale nawilża, uelastycznia i odnawia skórę, a także wzmacnia barierę lipidową naskórka. Wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące i ochronne oraz opóźnia procesy starzenia. Dodatkowo regeneruje suche i zniszczone włosy, odnawiając ich płaszcz hydrolipidowy. Masło cupuacu chętnie stosowane jest w balsamach i kremach do ciała, preparatach ochronno-odżywczych do twarzy, kremach pod oczy, pomadkach ochronnych oraz odżywkach do włosów.
Masło mango (INCI: Mangifera Indica (Mango) Seed Butter)
Powstaje z wysuszonych pestek owoców mango Indyjskiego. Jest bogate w wiele cennych składników między innymi: kwas stearynowy i kwas oleinowy, witaminy A, B, C, D i E, antyoksydanty oraz minerały. Idealnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry bardzo suchej i podrażnionej. Doskonale odżywia, nawilża, natłuszcza i zmiękcza skórę, a także spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega powstawaniu rozstępów. Dodatkowo spłyca zmarszczki, przyspiesza gojenie się ran, a także łagodzi podrażnienia. Masło mango chętnie stosowane jest w balsamach do ust, masłach i balsamach do ciała oraz mydłach.
Masło kakaowe (INCI: Theobroma Cacao Seed Butter)
Powstaje z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Posiada kremowy lub jasnożółty kolor oraz czekoladowy zapach. Jest bogate w wiele cennych składników między innymi: witaminy A i E, sole mineralne (magnez, potas, wapń i żelazo), nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, kwas linolowy). Doskonale nawilża, regeneruje, uelastycznia, ujędrnia i natłuszcza skórę, a także łagodzi stany zapalne i wyrównuje koloryt skóry. Masło kakaowe chętnie stosowane jest w preparatach przeznaczonych do redukcji cellulitu, rozstępów i blizn, preparatach przyspieszających opalanie i przedłużających opaleniznę, balsamach do ust, kosmetykach do pielęgnacji brzucha ciążowego.
Przykładowe produkty kosmetyczne zawierające w składzie wyżej opisane masła:
Piątek, 9 grudnia 2022