Aldehydy (alcohol dehydrogenatus) są związkami
organicznymi, posiadającymi grupę aldehydową, czyli karbonylową
połączoną z jednym lub dwoma atomami wodoru. Termin aldehydy,
został opracowany przez Justusa von Liebiga i został wprowadzony w 1835 roku.
Aldehydy otrzymywane są m.in. przez: odwodornienie pierwszorzędowych alkoholi, uwodnienie acetylenu (proces Kuczerowa), reakcję utleniania terminalnych alkinów, redukcję estrów kwasów karboksylowych i nitryli, redukcja chlorków kwasów karboksylowych. Zazwyczaj są cieczami słabo rozpuszczalnymi w wodzie, wyjątkiem jest aldehyd mrówkowy (jest gazem) i aldehyd octowy (jest bardzo lotną cieczą).
Do najważniejszych aldehydów należą m.in.: benzaldehyd (aldehyd benzoesowy), formaldehyd (aldehyd mrówkowy, metanal), acetaldehyd (aldehyd octowy, etanal). Aldehydy o krótkim łańcuchu są ważnymi produktami pośrednimi do wytwarzania tworzyw sztucznych i służą jako środki dezynfekujące i konserwujące. Aldehydy o większej masie cząsteczkowej (o dłuższym łańcuchu) stosowane są jako środki zapachowe w przemyśle perfumeryjnym, mają dość przyjemny zapach szczególnie takie aldehydy aromatyczne, jak aldehyd benzoesowy i cynamonowy. Aldehydy aromatyczne, takie jak benzaldehydem są surowcem do produkcji aromatów, barwników i leków.
- Aldehyd benzoesowy ma zapach gorzkich migdałów. Pochodne aldehydu benzoesowego to m.in.: aldehyd kuminowy (o zapachu ziołowo-kwiatowym), piperonal (o zapachu wiśniowo-waniliowym), aldehyd salicylowy.
- Aldehyd fenylooctowy stosowany jest do wytwarzania kompozycji o zapachu róży, hiacyntu, gardenii i czarnego bzu. Stosowane są również pochodne, jak cyklamal – zapach fiołków alpejskich i konwalii.
- Aldehyd cynamonowy ma charakterystyczny zapach cynamonu, a jego pochodna amylowa ma zapach jaśminu,często stosowany do produkcji kosmetyków, gum do żucia, produktów do higieny intymnej.
- Aldehyd mrówkowy, w postaci 40% wodnego roztworu nosi nazwę formaliny, która stosowana jest do konserwowania preparatów biologicznych.
Acykliczne aldehydy mają charakterystyczne aromaty, są także wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym np.: aldehyd kaprylowy (zapach owocowy), aldehyd pelargonowy (aromat różany), aldehyd laurynowy (zapach tuberozy, gardenii i fiołka).