Limona (Citrus aurantifolia) nazywana również limą, limonką, limetką, limetą kwaśną, jest wieloletnim, wiecznie zielonym drzewem lub krzewem osiągającym wysokość do 5 m, należącym do rodziny rutowatych. Charakteryzuje się krótkimi rozgałęzieniami i ostrymi kolcami. Limona ma błyszczące, owalne, o ząbkowanych brzegach liście o długości do 9 cm, które po roztarciu wydzielają energetyzujący, przyjemny zapach. Kwiaty limony o średnicy dochodzącej 2,5 cm, są koloru żółtobiałego, wyrastają z kątów liści w grupach od dwóch do siedmiu. Limona kwitnie przez cały czas. Owoce posiadają okrągły, lekko-owalny kształt i mają 3 - 6 cm średnicy. Skórka owocu jest niegruba, woskowana i gorzka w kolorze zielonym bądź żółtawozielonym. Miąższ limony podzielony jest na 12 części, które zawierają wrzecionowate komórki wypełnione sokiem.
Limona pochodzi prawdopodobnie z Chin. Dzięki portugalskim i hiszpańskim żeglarzom uprawa limony rozpowszechniła się na tereny basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest głównie na Antylach, na wyspach Bahama i w Egipcie.
Wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym i farmaceutycznym. Limonkę można spożywać na surowo, posiada kwaśny,
cierpki smak. Owoce mają zastosowanie w produkcji dżemów, galaretek i marmolad. Produkuje się z niej soki i napoje oraz stosuje jako
składnik drinków. Sok z limonki wykorzystuje się do aromatyzowania
lemoniad, herbaty, alkoholi, jest składnikiem sosów i deserów.
Owoce jak i liście używane są jako doskonała przyprawa do zup sosów i wielu innych potraw.
W lecznictwie sok z limety zwiększa przyswajanie katechin (które
chronią przed chorobami serca i nowotworami) – silnych
przeciwutleniaczy które występują m.in. w herbacie. Owoce limy maja w sobie więcej witaminy C niż cytryny, witaminę PP, witaminę grupy
B oraz sole mineralne. Posiadają właściwości tonizujące układ
trawienny, pomagają organizmowi zwiększyć odporność i odrzucać
choroby. Limona ma działanie oczyszczające i matujące. Działa
łagodząco na podrażnioną skórę. Sok z limonki charakteryzuje się
zdolnością do przyspieszenia gojenia się ran i stanów
zapalnych.
Olejek z limony otrzymywany jest poprzez wytłaczanie skórek owoców, posiada barwę od żółtej po zieloną, zawiera cytral, bisabolen, bergapten i inne związki. Olejek limonowy wchodzi w skład kompozycji zapachowych przy produkcji perfum. Cechuje się dwa razy większą trwałością niż olejek cytrynowy, charakteryzuje się świeżym, orzeźwiającym zapachem. Olejek z limony działa odświeżająco, jest bardzo dobrym antydepresantem, podnosi na duchu, zmniejsza zatroskanie i lęk, zapobiega i pomaga w leczeniu depresji. Ma właściwości antyseptyczne oraz ściągające, dlatego idealnie nadaje się dla cery tłustej ze skłonnością do wyprysków. Wykorzystywany jest w schorzeniach dróg oddechowych, w leczeniu przeziębienia, bólu gardła, kaszlu oraz zapalenia oskrzeli.