Perfumy z wanilią

Wanilia (Vanilla) jest rodzajem roślin tropikalnych z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Pnącze wanilii posiada długą, mięsistą łodygę, która pokryta jest grubymi liśćmi. Liście są sztywne, płaskie i posiadają barwę jasnozieloną, przybierają kształt eliptyczno-lancetowaty. Roślina posiada korzenie powietrzne (stolony), które wyrastają między liśćmi. Umożliwiają one roślinie wspieranie się na pniach i konarach pobliskich drzew. Kwiaty wanilii zebrane są w wielokwiatowe grona, pojawiają się w kątach liści. Otwierają się tylko na kilka godzin, niezapylone opadają. Są bardzo efektowne, w kolorze białawozielonym. Płatki okwiatu osiągają ok. 6 - 7 cm.

Wanilia w naturalnych warunkach zapylana jest przez odmiany pszczół występujące wyłącznie w Ameryce Środkowej. Dziko rośnie na obrzeżach tropikalnych lasów południowo-wschodniego Meksyku. Znana była przez Azteków, służyła m.in. do aromatyzowania królewskiego drinku xocolatl (mieszanki zawierającej ziarna kakao, wanilię i miód). Ze źródeł wynika, że do Europy została sprowadzona przez Corteza w XVI wieku.

Od XIX wieku wanilia na plantacjach zapylana jest ręcznie. Spośród około 100 odmian tylko dwie wykorzystywane są przemysłowo. Wanilia owocuje po ok. 4 latach, owocem jest zielona torebka w kształcie podłużnego strąka. Owoce zbierane są przed całkowitym dojrzeniem, kiedy zaczynają żółknąć. Dopiero po odpowiedniej fermentacji i suszeniu nabierają znanego z kuchni aromatu i smaku. Apetyczny zapach wanilia zawdzięcza wanilinie, która uzyskiwana jest podczas obróbki owoców. W trakcie obróbki wanilia zmienia barwę na brunatną, z tłusto-lśniącym połyskiem. Produktem końcowym są laski wanilii.

Uprawy wanilii można znaleźć w Ameryce Południowej i Środkowej, najlepszej jakości wanilia pochodzi z Madagaskaru i Meksyku. Największym producentem jest Indonezja. Laski wanilii posiadają oznakowanie jakości i miejsca pochodzenia. Najbardziej znanymi i cenionymi gatunkami handlowymi są:

  • Wanilia meksykańska - uznawana za gatunek najwyższej jakości.
  • Wanilia burbońska - z wyspy Reunion (dawniej Bourbon) oraz Madagaskaru i pobliskich wysp.
  • Wanilia mauretańska - pochodzi z wyspy Mauritius i Seszeli.

Wanilia należy do najdroższych przypraw na świecie. W kulinariach stosowana jest w formie lasek, w postaci proszku, cukru waniliowego, olejku czy ekstraktu alkoholowego. Dobrej jakości przyprawa zawiera ok. 2,6% - 4,5% waniliny. Wanilię stosuje się ją do potraw słodkich, ciast, puddingów, kremów, sufletów, lodów, używana jest przy produkcji likierów i czekolady.

Wanilia posiada zastosowanie nie tylko jako roślina przyprawowa. W lecznictwie i naturalnej medycynie znana i stosowana jest w formie nalewki. Posiada działanie przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne, stosowana jest przy zaburzeniach trawiennych i pomocniczo w leczeniu blednicy. Często traktowana jako środek wzmacniający mięsień sercowy, a także jako środek poprawiający nastrój. W przemyśle farmaceutycznym wanilia służy do aromatyzowania leków, w tytoniowym - cygar i tytoniu.

Olejek waniliowy otrzymywany jest metodą ekstrakcji rozpuszczalnikami ze sfermentowanych strąków wanilii. Posiada niezwykłą i intensywną woń. Stosowany jest w kompozycjach słodkich i orientalnych, traktowany jest jako antydepresant, jego działanie usuwa zmęczenie, lęk, stres i ogólne zniechęcenie. Poprawia również samopoczucie i wydolność seksualną.

Olejek posiada właściwości regenerujące skórę, przeciwdziała wysuszeniu i starzeniu się skóry. Preparaty zawierające wanilię zmiękczają i wygładzają skórę, pozostawiając ją gładką i miękką w dotyku. Sproszkowana laska wanilii sprawdza się w peelingach, lotionach, maseczkach i balsamach.

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 1, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Komentarze

  (możesz wygrać bon 100 zł!)

Rzadko spotyka się naturalna wanilię w produktach zapachowych do domu. Przecież cały czas oddychamy chemią...
Bardzo ciekawa propozycja naturalnych perfum do wnętrz z wanilią Mild Autumn firmy Madlennn Handmade.